تقلید (حج)

تقلید، آویختن ریسمان، کفش کهنه، یا کمربند بر گردن شتر، گاو یا گوسفند به علامت قربانی است که شخص با این عمل، محرم می‌شود. این حکم از وظایف حاجی در حج قران است.

چگونگی

تقلید در حج قِران است و بدین صورت است که حج‌گزار کفش کهنه‌ای را که [حداقل یک‌ بار] با آن نماز خوانده است، بر گردن قربانی می‌اندازد. البته نماز خواندن در هر کفشی جایز نیست؛ بلکه لازم است که کفش روی پا را نپوشاند.

برخى دیگر از فقها کیفیت آن را انداختن نعل، نخ یا بند چرمی به گردن قربانی ذکر کرده‌اند به صورتی که نشانه قربانی بودن حیوان باشد.

حکم فقهی

این عمل به نظر اکثر فقها واجب تخییری است. بدین معنا که حاجی در حج قران می‌تواند برای محرم شدن یکی از سه عمل تلبیه، اشعار یا تقلید را انجام دهد.

البته اگر تلبیه را برگزیند، انجام تقلید بعد از آن، مستحب است.

حیوان مورد استفاده

در بین حیواناتی که برای قربانی استفاده می‌شود، گاو و گوسفند مخصوص تقلید است، ولی شتر را می‌توان هم تقلید کرد هم ‌إشعار (شکافتن کوهان شتر و خون‌آلود کردن آن به علامت اختصاص آن به قربانیِ حج).

پانویس

  1. نجفی، جواهر الکلام، ج۱۸، ص۵۷و ۵۸
  2. سرائر، ج۱، ص ۲۶۳.
  3. حلی، تذکره الفقها، ج۷، ص۲۵۷
  4. فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بيت عليهم السلام، ج‌۲، ص۵۸۰
  5. ابن زهره، غنیه النزوع، ص۱۹۰ و جواهر الکلام، ج۱۸، ص۵۵ -۵۸

منابع

  • ‌ جمعى از پژوهشگران زير نظر شاهرودى، سيد محمود هاشمى، فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بيت عليهم السلام، مؤسسه دائرة المعارف فقه اسلامى بر مذهب اهل بيت عليهم السلام، قم،ايران،۱۴۲۶ق.
  • ابن زهره حلبی،‌ حمزه بن علی، غنیه النزوع، موسسه امام صادق، قم، ۱۴۱۷ق.
  • نجفی، محمد حسن، جواهر الکلام،‌ قم، موسسه دایره المعارف اسلامی،‌ ۱۴۲۱ق.
  • حلی، حسن بن یوسف، تذکره الفقها،‌ قم، موسسه آل البیت،‌ ۱۴۱۴ق.